Peru – túra a Machu Picchuhoz, repülés a Nazca-vonalak felett

Dél-Amerika talán legvonzóbb célpontja – Brazília mellett – ez a különleges ország. Varázsát az adja, hogy egykor az Inka Birodalom helyezkedett el itt. Egy repülőúttal Budapestről is eljuthatunk Limába könnyedén.

Az inkák mai utódai nem élnek jómódban, Peru nem mindig nyújt európai kényelmet, ám ez az utazás mégis megér minden fáradtságot. A világ egyik legszínesebb országa, minden tekintetben: sokarcú, és rendkívül fotogén.

Peru adottságai egyedülállóak: négy természeti világörökségnek nyilvánított nemzeti park is található itt. A partvidékre, a hegyvidékre és a dzsungelre egyaránt roppant büszkék a peruiak.

Színes papagájok Peruban.

Nyugatra az országot 2000 kilométer hosszan határolja a Csendes-óceán, ennek partján található a főváros, Lima, amely kitűnik az országon belül fejlettségével. Magáért a zsúfolt fővárosért feltehetően nem jönnénk ide, de itt is vannak izgalmas látnivalók, így például az aranymúzeum, a Museo de Oro del Peru.

A turisták Lima mellett elsősorban a 300 ezres Cuscót szokták útba ejteni, amely egy ma is indián többségű város. Ez a világ egyik legrégebben lakott települése, Dél-Amerika legjelentősebb régészeti központja. Egykor az inka birodalom fővárosa volt, ami erősen érződik ma is a városon és a lakosain. Itt akár egy piaci látogatás során is érintkezésbe kerülhetünk az igazi indián kultúrával.

Színes piac Peruban, Cusco városában.

Kikerülhetetlen a számunkra azért is, ha Peruban járunk, mivel ez a kiindulópont a Machu Picchu romvárosa felé. A 3000 éves, ősi “elveszett város” meglátogatása lenyűgöző élmény, nincs kép vagy videó, ami visszaadhatná a hangulatát.

A tőle nem messze található, fantasztikus kilátást nyújtó Huayna Picchu hegy megmászása is erősen ajánlott, ám csak azoknak, akik bírják a hegymászást, és nem tériszonyosak. A hegy alján levő kapunál minden ki- és bemenő adatait felveszik, hogy az esetleg bajba kerülteket megtalálhassák.

Jelentős még a délen fekvő Arequipa, a “Fehér Város”, páratlanul szép katedrálisokkal, templomokkal; ez a spanyol hódítók építészetének és várostervezésének egyik gyöngyszeme a kontinensen. A város fölé magasodik a csaknem 6000 méter magas Misti vulkán, amely utoljára 1985-ben tört ki. Nem messze található innen a világ legmélyebb kanyonja, a Colca kanyon.

Ne feledkezzünk meg Nazcáról sem, amely Lima és Arequipa közé esik – Peruban találhatóak ugyanis a Nazca-vonalak, erről a közeli településről elnevezve. A helyi repülőtérről kisrepülővel szállhatunk fel, hogy ezeket a csak a magasból élvezhető alkotásokat szemügyre vegyük.  

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.