Szelíd rénszarvasok és északi fény – Norvégia

Valahányszor a világ legboldogabb országait keresik, mindig Skandinávia államai, Norvégia, Svédország és Dánia lesznek az elsők a rangsorban. Furcsa módon ott a legjobb élni a Földön, ahol valaha nagyon nehezen boldogultak az emberek a kevés fény, a kegyetlen időjárás és szűkös élelmiszerforrások miatt.

Az utazóknak a legészakibb skandináv állam – amely tőlünk könnyedén megközelíthető egy repülőúttal – lélegzetelállítóan szép desztináció, érintetlen természeti szépségekkel. A turisták ideözönlésének talán csak az itteni magas életszínvonalhoz kapcsolódó, nem túl mérsékelt árak szabnak gátat.

Norvégia hatalmas, ennek ellenére nem kell sokat utaznunk egy-egy látnivalóért, hiszen ha 1000 kilométert autózunk, 1000 kilométeren át élvezhetjük fjordok, hegycsúcsok, vagy az óceánpart páratlanul szép látványát. Legészakabbra pedig rénszarvasok keresztezik utunkat, akik nem félnek az embertől – mivel senki sem bántja őket.

Északi fény Norvégia havas tájain.

Norvégiában nem a főváros, Oslo a legizgalmasabb, ha a városokkal szeretnénk ismerkedni. Érdemesebb példáiul Tønsberget, a legrégebbi skandináv várost útba ejteni.

Népszerű megoldás az ország megismerésére a hét órás Oslo-Bergen vonatút, ennek során végig gyönyörű panorámát élvezve jutunk el Norvégia második legnagyobb településére. Megjegyzendő: vonatjegyet éppúgy lehet hónapokkal, hetekkel előre  olcsóbban foglalni itt, mint repülőjegyet, akár tízezer forintból is át lehet szelni az országot.  Menet közben Flam városkánál érdemes megállni, és egy kis külön panoráma-vasútvonalat kipróbálni. Itt is lehetőségünk van hajózni a fjordokban: a keskeny Naeroyfjord a természeti világörökségek egyike.

norvegia-oslo-kikoto

Bergen, az 1070-ben alapított, egykor tekintélyes, macskaköves utcás kikötőváros – a kihagyhatatlan halpiaccal és a Bryggen, avagy ‘Német Rakpart’ egyforma házacskáival – kiváló kiindulópont fjord-túrákhoz. Persze a leghangulatosabb Bergen napfényben, de ez a ragyogóan zöld ország meglehetősen csapadékos.

Norvégiába inkább a nyári hónapokban érdemes utazni, ám komoly érv szól a téli látogatás mellett: ekkor figyelhető meg az Aurora Borealis.

Épp a legjobb helyen vagyunk a világon az északi fény-túrákra, mivel az ország a jelenség égövi közepén fekszik.  Ha kevésbé fényszennyezett területen keressük éjszaka, és nem felhős az ég, decemberben és januárban nagy esélyünk van találkozni az északi fénnyel, amit valaha a Valkürök fénylő páncéljának égi tükröződésének hittek a helyiek.  

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.