Kenya – a világ egyik legizgalmasabb országa

Kenya elsősorban azoknak tökéletes, akik az afrikai élővilágot szeretnék látni természetes környezetben. Száz éve nagyon gazdagnak és nagyon kiváltságosnak kellett lenni ahhoz, hogy valaki afrikai szafarikon – akkor még vadászatokon és nem vadlesen – részt vehessen. Ezt az azóta semmivé vált, romantikus időszakot, amikor a fehérek betoppantak az emberiség bölcsőjébe, mutatja be például a ‘Volt egy farmom Afrikában’ című regény és film.

Kenya ma is prémium desztináció, hátizsákos utazóként itt nehezebben boldogulunk. A repülőjegy online megváltása után érdemes szervezett utat és hivatalos kísérőket választani. Már csak azért is, mert Kenya bármennyire szemet gyönyörködtető és egzotikus, nem teljesen veszélytelen ország. Mindenképpen tartsuk be utunk során a javasolt óvintézkedéseket.

Flamingók fürdőznek a naplementében Kenya tájain.

Két dolog miatt érdemes ma ide utazni: az egyik a mesébe illő óceánpart, a másik a szavanna, ahol nemzeti parkokban próbálhatjuk ki a már említett szafari utakat.

Az óceán övezete nagyon kellemes nyaralóhely, hiába vagyunk Afrikában, nincs kibírhatatlan meleg. Itt a tavasz vége inkább csapadékosabb, az ősz a szárazabb évszak.

Ha a nemzeti parkokat választjuk, láthatjuk a nevezetes ‘Big Five-ot’: az elefántot, a bivalyt, az oroszlánt, az orrszarvút és a leopárdot. Ők a klasszikus afrikai nagyvadak, bár nem mind ragadozók, de roppant veszélyesek: az elefánt és a bivaly is különösebb gond nélkül megvédi magát az oroszlánoktól, akár meg is öli azokat.

Elefántok és zebrák fürdőznek Kenya szafarijain.

Épp ezért a szafarizásnak értelemszerűen szigorú szabályai vannak, és csak profi kísérővel lehet a vadak területére lépni. Egy hím elefántot egy autó karosszériája sem állítja meg, ha a nemtetszését akarja kifejezni.

A terepen levő táborokban természetesen biztonságban vagyunk, ezeket sokszor elektromos kerítés védi meg, vagy lábakon álló házakból állnak. Tábortűz mellett, pezsgőzve nézhetjük a naplementében a zebracsordákat, vadászatra induló oroszlánokat – a szafarizás ma is igazi luxus élményt nyújt. Életre szóló élmény látni az afrikai állatvilágot; például a Maasai Mara rezervátumban a szállásról lehet figyelni a fürdőző  vizilovak százait. A legajánlottabb időszak a vadlesre június és október közt van.

Kenyát felfedezni nem pár napos élmény. Nairobi mellett megér egy városnézést Mombasa, Afrika keleti oldalának legfontosabb kikötővárosa, de a maszáj kultúrát is érdemes egy táncbemutatónál mélyebben megismerni.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.