Salzburg – a csupa kultúra világváros

Salzburg Ausztria egyik legszebb, leglátogatottabb települése, igazi kirakatváros.

Meglepő módon ez a Bajorországtól pár kilométerre eső város nem volt túlzottan ismert, amíg meg nem érkezett a mozikba 1965-ben a Muzsika hangja című, egyesek szerint bűbájos, mások szerint elviselhetetlenül porcukros film.

A musical eldalolta a salzburgi Trapp család igaz történetét, és besöpört 5 Oscar-díjat, majd egyszerre mindenki elkezdett érdeklődni a film meseszerű helyszíne iránt. Mind az amerikai, mind az európai turisták elözönlötték Salzburgot, hogy átélhessék a film békebeli hangulatát. A városba látogató évi egymilliónál több turista 40 százaléka a számítások szerint ma is a Muzsika hangja miatt érkezik, és előszeretettel látogatják a Trapp família villáját (ahonnan egyébként ők 1938-ban, mikor a nácik megérkeztek, el kellett, hogy meneküljenek).

A csodálatos Salzburg-palota.

A szemgyönyörködtető tartományi székhely igazán megérdemli a figyelmet. Gondosan törődnek a különleges városképpel, így a főutcán végigmenve ez szinte az egyetlen hely a világon, ahol nem fogunk megszokott logókat látni az üzletek felett, minden alkalmazkodik a császárkori hangulathoz. Itt még a McDonald’s is rézveretű címerrel hirdeti magát.

Csodás úticél tavasszal és ősszel, télen pedig fantasztikus a hangulat a környező havas hegyeknek köszönhetően.

Nyáron az ünnepi játékok alatt kissé merész vállalás odautazni, sem szállást foglalni, sem az egyik pontból a másikba eljutni nem fogunk könnyen – ám ha szeretjük az operát, valószínűleg ez nem szegi kedvünket.

Történelmi barangolás a Salzburgi vár belsejében.

Ha a városba egy rövid repülőút után megérkeztünk, érdemes elsőként a Salzburg-kártyát beszereznünk. Ennek segítségével ingyen utazhatunk a tömegközlekedéi eszközökön, és ingyen mehetünk be a múzeumokba.

A vár, és Mozart szülőháza továbbá lakóháza mellett is sok a látnivaló ebben a kicsi városban. Többek közt ebédelhetünk a világ legrégebbi fennmaradt éttermében, az 1200 éves St Peterben. De választhatjuk a felfrissüléshez a 680 éves Till Eulenspiegelt, vagy a relatíve fiatal, 1429 óta működő Gablerbräu-t. A Stiegl sörfőzdében az érdeklődők végignézhetik a frissítő ital tradícionális elkészítését, ez akár gyerekekkel is szórakoztató program.   

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.