Tallinn, az északi meseváros

Tallinn, az észt főváros tengeröble Finnországgal néz szembe, Helsinkitől 70 kilométer választja csak el. A legészakibb balti állam kalandos történelemmel büszkélkedhet.

Bár nem köztudott, de észt vikingek is léteztek, és időnként megszálltak ezt-azt. Ez volt egyébként Európának az a csücske, amely a legkésőbb vette fel a keresztény vallást, az 1100-es években. Elfoglalták az évszázadok során a németek, a svédek, a dánok, a legutolsó idegen hatalom, amely bekebelezte az országot, a szovjet volt.

A kitartó észt nép nem éppen rózsás történetének mélypontja kétségkívül ez az utolsó idegen megszállás volt. Ekkor Észtország területének jelentős része – a teljes tengerpartja is – katonai határövezetté vált, ahol korlátozottan mozoghattak a helyi lakosok, több várost pedig elzártak a külvilágtól. Az észt polgárok ezért a hírek szerint például nem igazán kedvelik a turisták által körülrajongott, hagymakupolás orosz ortodox Nyevszkij székesegyházat fővárosuk közepén.

Hangulatos utca Tallinn városában.

Tallinn fő látványossága hangulatos középkori óvárosa, egy igazi mesevilág, ahol még 11. századi műemlékeket is találunk. A gótikus városháza és a Szentlélek-templom, utóbbi gyönyörű fafaragványokkal a 14. századból maradtak ránk.

A Niguliste (magyarul Szent Miklós) templom és múzeum csodálatos középkori egyházi kincseket őrzött meg. Különlegesség még a városfal és az épen maradt bástyák. Az Öreg Tamás (Vana Toomas) pedig az északi gótika stílusát képviselő Városházánál Tallinn szimbóluma. A szobor egy olyan legendabeli őrnek állít emléket, aki mindig cukorral kedveskedett a gyerekeknek, és ők halála után keresni kezdték őt.

Színes házak sorakoznak Tallinn városában.

Érdemes a Tengerészeti Múzeumot is meglátogatni, amelynek a tetejéről csodás a kilátás a tengerre. Ha pedig észt ízekre vágyunk, például a Tristan ja Isolde étteremben – ahol középkori öltözékben fognak kiszolgálni minket –  akár jávorszarvas levest is kóstolhatunk.

Jó ötlet tavaszra foglalni repülőjegyet, mivel az észt főváros igen népszerű a turisták körében – akiknek jelentős része Helsinkiből átugró “ital-turista”. Ha kerülnénk a nyári nyüzsgést, tavaszutón is meglátogathatjuk Tallinnt.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.