Pár nap Prágában – az U Flekůtól a Narancsházig

 

Prága tökéletes úticél, ha kikapcsolódnánk, de nem tervezünk hosszú utazást, és csak pár napunk, netán pár óránk van. Budapesttől mindössze félezer kilométerre van, repülővel ez egy ebédidőnyi – egy órás – út, mégis egy teljesen másik világba csöppenünk.

A cseh főváros nagyon szerencsés annyiban, hogy sikerült középkori városmagját, és hangulatát szinte változatlan formában megőriznie. Szinte nem is kell útitervet kovácsolnunk, ha csak a macskaköves utcákat járjuk – terepet jól bíró cipőben -, és végigbarangolunk a Károly-hídon, beülünk egy-egy sörre, már tökéletesen eltöltöttük az időnket. Akár egy napsütéses nyári napon, akár romantikusan ködös téli időben a cseh főváros varázsa alól nem lehet kibújni. 

Prága híres Csillagászati órája a Főtéren található.

Jiři Menzel külföldieknek szánt tippje egyszerű a város megismerésére: nem szabad a külvárossal foglalkozni, ha a belvárosban maradunk, nem csalódhatunk. Az “Arany Prága” gótikus, barokk és szecessziós kincsekkel van tele, de kortárs művészeti alkotásokban is gazdag. A főtéren találhatjuk a Művészeti Galériát, amelyben Alfons Mucha, Andy Warhol és Salvador Dalí műveit csodálhatjuk meg. 

Kezdhetjük az ismerkedést a várossal a Hradzsinban, a várban. Itt az Aranyművesek utcája (ahol jegyvásárlás ellenében benézhetünk a házakba is), és más közismert látnivalók mellett felfedezhetjük például az izgalmas kortárs Orangerie-t, a Narancsházat. A 15. századi télikert helyén épült hipermodern üveg-acél épület egy reneszánsz támfalhoz kapcsolódik.

Prága főtere sötétedés után is csodaszép.

Ha további kortárs szépségekre vágyunk a középkori városképbe ügyesen beillesztve, szeretni fogjuk a hullámzó ablakú, nevezetes Táncoló házat a Moldva parton, a Rašínovo Nábřeží 80. szám alatt – a teteje emlékezetesen kialakított kilátó. Ne hagyjuk ki a Régi Zsidónegyedet, másnéven Josefov-ot sem.

Prága modern és antik is, európai légkörű rendezettsége és polgárias nyugalmas magával ragadó. Azért hozzá kell tenni, aki nem kóstolta meg valamelyik helyi sört, az nem is járt Prágában. Az U Fleků nevét, ahol ötszáz éve szolgálják ki a szomjas vendégeket, talán nincs ember, aki nem ismeri. Egy utolsó tanács: a cseh főváros közkedveltsége miatt érdemes a repülőjegy foglalást a főszezonon kívülre időzítenünk.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.