Egy tavaszi nap Lisszabonban

Ma Lisszabonban ébredünk. Ehhez persze először oda kell utazni, de egy repülőjárat segítségével ez könnyen sikerülni fog. Egy gyors és egyszeri online repülőjegy vásárlás után képzeljük el, milyen tennivalók várnak, ha már ott vagyunk!

Érdemes későn kelni, Lisszabon igazi mediterrán város, éjjel van ébren, nem kapkodja el a nap indítását. Ha kilenc és tíz óra közt bújunk ki az ágyból, nem fogunk kilógni a sorból.

A portugál fővárosban egy jó edzőcipőre lesz szükségünk a nap elején, ha fel szeretnénk fedezni a várost, mivel hét dombra épült. Ha nyáron érkezünk, fürdőruhát is csomagolhatunk, hiszen mellettünk az óceán, de mivel gyönyörű tavaszi nap van, az amúgy sem túl meleg óceán még hűvös.

Lisszabon éjjel is csodaszép.

A Szent György vár megcélzása ideális kezdet, felsétálhatunk hozzá valamelyik kacskaringós kis utcán. A várból gyönyörű kilátás nyílik a városra, és a Sé katedrális is könnyen elérhető. Nincsen innen messze a part mentén az Óceanario, ahol barátkozhatunk az igen közeli óceán élőlényeivel. Innen pedig már látszik is Európa legnagyobb hídja, a Vasco de Gama híd.

Ha van időnk, átugorhatunk napközben Belémbe, ahova például kivisz a 15-ös villamos. A Torre de Belém, a város jelképe a kikötő bejáratát őrzi évszázadok óta. Hasonlóan világhírű a Padrão dos Descobrimentos, a Felfedezők Emlékműve. Innen indultak a nagy felfedezések korában a világhódító hajók, ennek tiszteletére épült ez a hatalmas emlékmű. Az itteni tipikus portugál sarki cukrászda, az 1937 óta működő Pastéis de Belém is megér egy kört, a város legfinomabb pastel de natája készül itt, ami egy vaníliás helyi specialitás. A hely népszerűségét mutatja, hogy nyitástól zárásig nem fogynak a vendégek.

Fado est Lisszabon városában.

 

Az estét érdemes egy komolyabb vacsorával indítani, például a Bairro Alto negyedben. Majd meghallgathatunk egy fado estet  – ha ennél többre vagyunk kiváncsiak a műfajjal kapcsolatban, Fado Múzeum is létezik Lisszabonban – és ha bírjuk a portugál tempót, hajnali háromig is mulathatunk.

A szűk utcákban hajnalig hatalmas a tömeg, ha elég meleg van, a kapualjakban üldögélnek a helyiek turistákkal vegyesen, és belekóstolhatunk a nappal után éjjel is Lisszabon kedélyes, életszerető, utánozhatatlan hangulatába.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.