Srí Lanka – az elefántok és teknőcök szigete

A könnycsepp alakú szigetre érkezve repülőutunk végeztével úgy érezhetjük, az emberiség egyik bölcsőjében vagyunk. Srí Lanka, régebbi nevén Ceylon soknemzetiségű ország időtlen idők óta. Béke hatja át, kulturális öröksége végtelen mélységű. A szépségét jellemzi, hogy nyolc világörökségi helyszín található itt, miközben mérete mindössze Magyarország kétharmada.  

Srí Lankán csodás strandokat, nemzeti parkokat, vallási emlékhelyeket, állatkerteket találunk, és még sok-sok mást. De legfőképpen: buddhista derűt, békét, napfényt, érintetlen természetet.

Ha Dalawella strandján a vízre dőlő pálmák alatt, nyugalmas, autentikus környezetben hallgatjuk az óceán hangját, sem forgalmasabb, sem látványosabb helyre nem fogunk kívánkozni. Aki a 21. század Srí Lankáját szeretné látni, annak érdemes egy-két napot eltöltenie Colombo-ban is.

Srí Lanka hangulatos tengerpartja naplementében.

Már a Krisztus előtti 3. századra színes történelme volt ennek az ősi országnak, ekkor következett be a sziget történelmében a legdöntőbb változás, megérkezett a buddhizmus, átalakítva az emberek gondolkodását.

A világ legrégebben elültetett fája (i.e. 288-ban) is itt található: a nagy tiszteletnek örvendő Sri Maha Bodhi annak a fügefának a hajtása a legenda szerint, amely alatt még maga Buddha világosodott meg.

Banánok Srí Lanka egyik forgalmas piacán.

A sziget teaültetvényekkel teli hegyvidékből és síkságokból áll, és rengeteg kis szigetecske tartozik hozzá. A strandok döntően homokosak, nem ritka a mangrove mocsár az óceánparton.

Aki Srí Lankára érkezik, annak nagy esélye van elefántokkal megismerkedni. Ötezernyolcszáz szabadon élő elefánt található itt, főképp a déli részen levő nemzeti parkokban, és több száz háziasított példány van.

Több ünnepen, így a telihold ünnepén elefántos felvonulást is láthatunk, díszbe öltözött ormányosokkal, akiknek egyébként külön elefánt szabó mester készíti az öltözékeit. Sigiriya környékén elefántogolhatunk – egyébként ma már a legtöbb helyen a turistáknak szőrén ülve kell megülni az állatot, mivel a hátára tett doboz nem jó az elefántnak.

Hosszan sorolhatnánk még a kulturális, természeti különlegességeket, melyeket az érdeklődőknek elérhetővé tesznek a szigeten. Kígyófarm vagy teknőc farm is meglátogatható, vagy például nézegethetünk fahéj készítést. Rengeteg buddhista templom és hindu kegyhely is vár itt ránk. Nem véletlen, hogy a turisták körében egyre népszerűbb országra érdemes legalább öt, de inkább tíz napot szánni.  Vásárolja meg online repülőjegyét!

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.