Húsvéti koalasimogatás Sydneyben

Az ausztrál nagyváros a magyarok legvágyottabb tíz úticélja közt szerepel egy felmérés szerint. És meg is éri a fáradtságot, bár egy teljes napnyi utazásra van tőlünk.

Sydney Ausztrália legvonzóbb, legnevezetesebb metropolisza Melbourne mellett, sokan tévesen a kontinensnyi ország fővárosának vélik – pedig az a sokkal kevésbé ismert Canberra.

Mit nézzünk meg, ha Sydneyben vagyunk?

Kezdhetjük akár azzal is, hogy az égre nézünk, ugyanis mivel Földünk túloldalán vagyunk, mások a csillagképek, és máshogy látjuk a Holdat. (És a villanykapcsolókat is fordítva kapcsolják fel Ausztráliában.)

Megkerülhetetlen a hatalmas vitorláival világhíressé vált, emblematikus Opera House, amely a 20. század egyik leghíresebb épülete.

Sydney ikonikus látképe az Operaházzal.

Nem érdemes kihagyni az öblön átívelő hídon, a Sydney Harbour Bridge-n a magaslati sétát, mégha mélyen a zsebünkbe is kell nyúlnunk a belépőjegyért.

A 309 méter magas Sydney Tower üvegpadlós kilátójában nézelődni is páratlan élmény, egyben igazi bátorságpróba. Ha párunkat elvisszük egy privát páros Skywalk sétára, biztos mély nyomot hagy benne. A torony szabadtéri részére egyébként 8 éven alattiak számára nem látogatható.

Ha ausztrál specialitásokra vágyunk, menjünk koalát simogatni valamelyik állatkertbe! A Feathardale Wildlife Park például tökéletes erre, a dingókutyától a kenguruig az összes ‘bennszülött’ állatot láthatjuk itt egy helyen.

sydney-tengerpart

Végezetül, mivel korábban már részletesen kitértünk a metropolisz látnivalóira, pár szót ejtsünk az ausztrál gasztronómiáról. Hiszen sokaknak az utazás egyik legfontosabb része beülni a helyi polgárok törzshelyeinek egyikére, és végigkóstolni a lokális finomságokat.

Az aussi-k azon nemzetek közé tartoznak, akiknek saját konyhájuk nem igazán alakult ki, ami egyértelműen következik abból, hogy annyi nemzet került itt össze eléggé esetlegesen, hogy azokból nem tudott fúzionálni egy közös konyhaművészet.

Ausztrál specialitásokra tehát ne számítsunk, a bundás Bounty szelet a Bondi Beachen nevezhető talán helyi kedvencnek. (Egy másik étel, amit csak az ausztrálok tudnak megenni a híresztelések szerint, az a vegemite, egy sörélesztő alapú, fekete, sós lekvárféle.)

Nagyon erős Ázsia közelsége és a sok onnan származó polgár miatt az ázsiai konyha, itt biztosan dúskálhatunk a kínai ételekben, és más fajta nemzeti étteremből is megszámlálhatatlanul sok van. Ahogy minden más tekintetben, gasztronómia vonatkozásában is laza, megengedő és sokszínű Sydney.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.