Tel Aviv: tengerpart a belváros közepén

 

A tavasz remek alkalom arra, hogy elrepüljünk Tel Avivba, az amúgy kissé meleg, de gyönyörű mediterrán helyre (teljes nevén Tel Aviv Jaffa). A világ legrégebbi kikötővárosainak egyike; délebbre fekvő óvárosa, Jaffa Noé fiáról, Jáfetról kapta a nevét, aki a szerencsés özönvíz-túlélés örömére itt alapított várost a legenda szerint.

Míg Tel Aviv, Izrael második legnagyobb települése döntő többségében zsidó, addig a barangolásra csábító Jaffában az arabok dominálnak, Mellettük több náció él itt békésen, amitől igazi közel-keleti hangulat van. Aki szereti, itt aztán élvezheti a bazári, bolhapiaci alkudozás örömeit.

Kacskaringós, lejtős utcákkal teli környék, az utóbbi időben a fiatalok, művészpalánták kedvenc tartózkodási helye – a mi hírességünk, Steiner Kristóf is itt él.

 

Ókori lépcső és pálmafák Tel Aviv óvárosában

 

Az ősi gyökerekre rácáfolva, maga Tel Aviv egy pezsgő partiváros, ebben a tekintetben New Yorkhoz szokták hasonlítani. Érdekesség, hogy mivel Izraelben az egyetlen munkaszüneti nap a szombat, csütörtökön és főleg pénteken zajlik leginkább az éjszakai élet. Készüljünk fel arra, hogy alkoholt csak nagyon drágán adnak a szórakozóhelyeken.

Itt is van hangulatos óváros, mint a városmagtól délre fekvő Jaffa, ez pedig a Neve Tzedek.

A város építészetileg is izgalmas, itt van például a világon a legtöbb Bauhaus építmény. A Nachalat Binyamin például egyike az autentikus tel aviv-i utcáknak, villanegyedbe illő épületekkel, ahol textilvállalkozások, szabóműhelyek sorakoznak: ez a világ divatiparának egyik sarokpontja. Sok világhírű divat- vagy ékszertervező itt kezdte karrierjét egy kis pulttal.

Érdemes a Rotschild sugárutat megnézni, ez a helyi Andrássy út; a beletorkolló Shenkin utca és környéke pedig színházakkal, bohém kávézókkal van tele.

 

Színpompás gyümölcsök a tel-avivi piacon

 

Az ősz vagy a tavasz ideális az ideutazásra, nyáron még a strandoláshoz is túl meleg van, illetve sok a medúza. Strandolni pedig igazán érdemes Tel-Avivban, ahol akárhová megyünk, mindig egy strandnál találjuk magunkat. A part közvetlenül a belváros közelében is megtalálható, szép, tiszta, valamint ingyenes.

Utoljára: ha itt járunk, mindenképpen együnk a fantasztikus helyi ételekből! Ha valami, ez fúziós konyha: Európából hozott zsidó konyha és helyi termények találkozása, örmény, arab és egyéb ízek egyvelege.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.