Az örök tavasz szigete, Madeira

 

Marokkó mellett, tőlünk csupán négy óra repülőútra fekszik az Atlanti-óceánon ez a tökéletes nyaralóparadicsom.

Ha megérkezünk, úgy fogjuk érezni, mintha ez a portugál autonóm régió egy hatalmas nemzeti park lenne gyönyörű faunájával, örökké virágzó fáival.

A helyiek tudják is, hogy a szigetcsoport egy csoda, így remekül megélnek az odasereglő látogatókból. Annak következtében, hogy nem igazán van ipari tevékenység, üde, tiszta levegő és természetesség jellemzi Madeirát. Irigylésreméltóan stresszmentesen folydogál az élet a városokban. Funchalban, a központi városban papaya-, mangó-, banánfák alatt sétálhatunk a parkokban.

 

Kabinos felvonó Maderia szigetén

 

Szerencsés és boldog sziget, nem ritka a fürgén sétáló kilencvenes éves madeirai. Ha teljes kikapcsolódásra, “bulimentes” béke szigetére vágyunk, fantasztikusan fogjuk itt érezni magunkat.

Arra azonban számítsunk, ez a hely nem a strandolásról szól, mint Mallorca vagy Tenerife. Bár vannak szép és gondozott strandok, de a vízhőmérséklet az edzetteknek való.

Függetlenül attól, hogy Afrika mellett fekszik, készüljünk fel arra, hogy nem olyan trópusi a klíma, mint a négyszáz kilométerre délebbre található Karib szigeteken. A leghűvösebb hetekben kb. 15 fok az átlaghőmérséklet, de kimondottan forró napok sincsenek. Ennek köszönhetően 23 fokos a tengervíz nyáron, és 16-17 fokos télen.  

Ám ha már megváltottuk a repülőjegyet Madeirára, és olyan szerencsések vagyunk, hogy itt nyaralunk, csak egy kompnyira van Porto Santo, a Madeira szigetek kisebbik tagja, ahol ideálisak a körülmények a vízparti kikapcsolódáshoz.

Más nyaralószigetekhez képest itt kevésbé pörgős az éjszakai élet – ez jó hír azoknak, akik családdal jönnek kikapcsolódni, az idősebb generációhoz tartoznak, esetleg kettesben romantikáznának annak a veszélye nélkül, hogy randalírozó brit fiatalokba kellene lépten-nyomon botolniuk. A legnagyobb kaland a tobogánozás, amikor egy kosár szerű szánkóba ülve a helyi erők – hagyományos szalmakalapban – lejtőn legurítanak minket egy kanyargós úton.  

Ha tavasszal látogatunk ide, Funchal virágzó jacarandafái lilába borítják az egész várost. Nevezetes még az estrelica, a papagájvirág, ami egész évben virágzik. Nem véletlenül nevezik a szigeteket az Atlanti-óceán virágoskertjének.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.