Marrakesh, a király kedvenc városa

 

Marokkó legfelkapottabb városa, amely a királyi városok egyike – Fez, Rabat és Meknesz mellett – ez Marrakech.

Marokkóról már írtunk blogunkon, most méltán leghíresebb központjában tekintünk körbe. Egyetlen online repülőjegy foglalásával átszállás nélkül, könnyedén eljutunk Marrakesh-be, Afrika északi csücskébe.

Az Északi-Atlasz lábánál fekvő település klímája ideális, nem véletlen, hogy a marokkói uralkodó kedvencének tartják. A Vörös Város igazi történelmi örökség, az UNESCO védelme alatt áll óvárosa. Az Agdal- és Menara-kertek a kulturális világörökség részei.

A terrakotta, vörös az egész várost átjárja, minden épületet ilyen színű anyagból építenek. A melegséget sugárzó házak általában három-négy emeletesnél nem magasabbak, így mindenhonnan jól látszik a város jelképe, a Koutoubia mecset.

 

Marrakesh, a Djemaa El Faraana főtér

 

Talán leghíresebb látványossága a Djemaa El Faraana, a főtér a maga afrikai-arab bazári forgatagával. Varázslatos nappal is, de valósággal egy másik világba csöppenünk, ha este nézzük meg. Az egész városra jellemző, hogy – igazi arab mesevilág módjára – este életre kel.

Ha még nem láttunk kígyóbűvölőket, itt ez a turistaattrakció is megtekinthető sok más mutatvány mellett. Érdemes a sok kávézó egyikének teraszán leülni és élvezni az esti fényeket, a piac látványosságait és illatait. Már csak azért is, mert így nem állítanak meg méterenként az árusok, akik el szeretnének adni valamit.

Annyira izgalmas élmény a főtér, hogy akár többször is idecsábulhatunk, mindig mást fogunk látni és tapasztalni. A piac, “souk” mesterségenként van tagolva, és kis közösségekbe szerveződve dolgoznak a helyi kisiparosok. A berber-arab-afrikai ételekből érdemes itt minél többet kipróbálni.

A városban több mecset is van – ezekbe hitetlen lévén nem fognak beengedni minket, de kívülről is látványosak – ám találunk zsinagógát is. A legrégebbi a városban a Lezama Zsinagóga.

 

Lámpakészítő mesterek a marrakeshi bazárban

 

A Qzadria téren munka közben láthatjuk a lámpakészítő mestereket, és nehezen fogunk ellenállni, hogy megvegyük valamelyik helyben készült darabot.  

A sok látnivaló közt a Jardin Majorelle park szintén megér egy látogatást. Annak idején Yves-Saint Laurent annyira beleszeretett, hogy az egészet megvette, utódai pedig megnyitották a nyilvánosságnak. A neves divattervező síremléke is megtalálható a kacskaringós utakkal teli, buja kertben.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.